India fixeaza taxa pe ceai la 5%

Dupa un deceniu de negocieri, noua taxa pe bunuri si servicii (GST) care va intra in vigoare de la 1 iulie 2017 in India, prevede ca ceaiul sa se taxeze cu 5%. Masura are in vedere reducerea evaziunii fiscale si, implicit, o mai buna colectare a taxelor datorate statului. Ca atare, India a asezat ceaiul in categoria bunurilor de larg consum, alaturi de cafea, zahar, carbune sau medicamente. Guvernul a fixat taxa “standard” pentru bunuri, la o valoare mai ridicata, anume la 12% pentru produse precum untul, racoritoarele, bomboanele etc. si la 18% taxa pentru produse ca inghetata, fulgii de porumb sau pasta de dinti. Sint taxate superior bunurile de folosinta indelungata.

Cafeaua solubila va fi taxata tot cu 12%, mai mult cu 7% decit cafeaua verde sau cea prajita. Nu se stie, totusi, daca ceaiurile instant vor cadea sau nu sub aceleasi reglementari, fiind taxate tot cu 12 procente in loc de 5. Aproximativ jumatate din ceaiul comercializat in India (1.239.000.000 kg in 2016) provine din licitatii, unde cumparatorul plateste 1% TVA, in timp ce in zona privata TVA-ul este de 5%. Odata cu introducerea noii legi, licitatiile isi vor pierde atractivitatea, nemaiexistind actuala diferenta in taxare, dupa cum estimeaza Economic Times.

Assam Tea

Industria ceaiului din Assam a salutat intentia guvernului de a impune taxa fixa de 5% si de a nu taxa frunzele de ceai neprocesate, subliniind ca o suprataxare ar fi adus serioase prejudicii sustenabilitatii industriei, dupa cum relateaza The Indian Express. Bidyananda Barkakoty, purtator de cuvint al North-East Tea Association, a explicat ca TVA-ul varia si in functie de regiuni, intre 5 si 5,5% in unele parti ale Indiei si ajungind chiar la peste 6% in Punjab. Ca atare, fixarea taxei la 5 procente va insemna, sustine Barkakoty, un imens beneficiu atit pentru producatori cit si pentru consumatori. In plus, adauga Barkakoty, exceptarea de la plata taxelor pentru frunzele de ceai neprocesat va reprezenta o imensa usurare pentru cca. 200.000 de mici producatori din regiunea Assam.

India este una din cele mai mari producatoare de ceai din lume, dar cea mai mare parte a ceaiului produs se consuma pe piata interna. Ca atare, toate asociatiile plantatorilor de ceai – Assam Tea Planters’ Association (ATPA), North Eastern Tea Association (NETA), Bharatiya Cha Parishad (BCP), si Tea Board of India (TBI) – s-au aratat satisfacute de noua masura ce va permite, printre altele, sa acceada mai usor si la credite bancare.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s