Cafeaua ti-ar putea salva viata (intr-o buna zi)

Daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele ultimelor cercetari, aproape c-am putea spune ca am dat de o bautura-miracol! Cafeaua, ne protejeaza de cancerul de piele, de cel al ficatului (inclusive ciroza pe fond de alcoholism), de cancerul colono-rectal, de Parkinson si de Alzheimer (dar si de dementa), scade riscul coronarian, reduce semnificativ riscul de diabet, protejeaza ficatul. In plan psihic, glasuiesc ultimele rezultate ale cercetarilor, stimuleaza fericirea, deci reduce considerabil riscul de suicid. La fel, cafeaua stimuleaza metabolismul si are un rol in arderea grasimilor, aducind si un aport semnificativ de antioxidanti si de nutrient esentiali.

Hai sa le luam pe rind! Legat de cancerul de piele, autorul studiului este dr. Jiali Han, professor de dermatologie si epidemiologie la Spitalul Brigham and Women din Boston si la Harvard School of Public Health. Cercetarile s-au desfasurat pe 113.000 de barbate si femei si au relevant ca cei care consuma peste trei cesti de cafea pe zi au un risc mai scazut cu 20% de a dezvolta carcinom bazocelular. Subiectii cercetarii care au consumat doar cafea decofeinizata nu au aratat vreun beneficiu.

“Cafeina pare sa ajute organismul in a elimina celulele bolnave ale pielii,” spune dr. Josh Zeichner, professor de dermatologie la Centrul Medical Mount Sinai din New York, explicind cum expunerea la ultravioletele solare poate provoca distrugeri in ADN-ul in celulele pielii. “Daca scapam de aceste celule vatamate, nu vor avea oportunitatea sa creasca si sa formeze ulterior cancere“.

Studiul privind cancerul colono-rectal s-a desfasurat pe un esantion de 489.706 barbate si femei pe o durata de doi ani si observarea lor timp de peste un deceniu. Rezultatele au aratat ca un consum zilnic de cafea ar putea avea efecte protective in cazul cancerului de ficat si al celui colono-rectal. Cancerul de ficat este a treia sursa de decese din cauza cancerului la nivel global, in timp ce cancerul colono-rectal ocupa locul 4.

Cercetarile au aratat insa ca bautorii de cafea prezinta un risc redus cu pina la 40% in a dezvolta cancer de ficat si o diminuare cu 15% a incidentelor cancerului colono-rectal.

Consumul de cafea si ciroza ficatului s-a studiat pe un esantion de 125.580 de persoane. S-a ajuns la concluzia ca anumiti compusi din cafea protejeaza ficatul de ciroza (in special de ciroza asociata cu alcoolismul), constatindu-se o reducere cu pina la 80% a incidentei in cazul celor care subiectii consumau 4 cesti de cafea – sau mai multe – pe zi.

Alzheimer’s este cea mai comuna forma de boala neurodegenerativa ce duce in final la dementa. Boala ii afecteaza in general pe cei trecuti de 65 de ani. Diverse cercetari din ultima perioada arata o scadere a riscului de pina la 65% de a suferi de Alzheimer’s  in cazul consumatorilor de cafea.

Parkinson’s este a doua cea mai comuna forma de boala neurodegenerativa, imediat dupa Alzheimer’s. Ca atare, si aceasta boala a fost subiectul cercetarilor. S-a descoperit o reducere a riscului de a dezvolta aceasta boala intre 32 si 60%. In cazul acesta, cofeina a fost identificata ca fiind responsabila pentru evitarea afectiunii neurodegenerative, subiectii care au consumat cafea decofeinizata neavind nici un beneficiu.

International Journal of Cardiology publica rezultatele unei cercetari ce arata ca un consum mediu sau mare de cafea pe zi reduce riscul accidentelor coronariene la femei. La fel, consumul regulat de ceai verde si de cafea, reduce semnificativ riscul unui atac cerebral, dar si aici este vorba despre un consum zilnic de 4-6 cesti.

Consumul de cafea reduce cantitatea de zahar din singe si nivelul insulinei, adica anihileaza principalii factori de risc in cazul diabetului de tip 2. Consumul regulat de cafea reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 cu 23-50%, fiecare ceasca de cafea consumata suplimentar reducind riscul cu alte 4-8%.

Alte cercetari releva faptul ca persoanele care consuma multa cafea nu au cantitati crescute de zahar in singe, si nici de insulina. Mai mult, unii aveau nivele crescute de adiponectin. Adiponectinul este o proteina care ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din singe. Cel mai adesea, are un nivel scazut in cazul diabeticilor, dar in cazul consumatorilor de cafea are un nivel ridicat.

Dar, exista o serie nutrient esentiali in fiecare ceasca de cafea! Riboflavina (Vitamin B2): 11% din necesarul zilnic, Acid Pantothenic (Vitamin B5): 6% din necesarul zilnic, Mangan si Potasiu: 3% din necesarul zilnic, Magneziu si Niacina (B3): 2% din necesarul zilnic. Studiile arata ca cei mai multi antioxidanti, cei mai multi si le procura din cafea, mai multi antioxidanti decit din legume si fructe, combinat! Ceea ce ramine important, cafeaua stimuleaza metabolismul, consumul de cafea aducind rate superioare de 3-11%.

Potrivit unei cercetari realizate de Harvard School of Public Health, cei care consuma intre 2 si 4 cesti de cafea pe zi au sanse reduse de a comite suicid, fata de cei care nu consuma cafea deloc sau consuma decofeinizata. Prietenii cafelelor au un risc diminuat al suicidului cu pina la 50%. La fel, consumul de cafea scade riscul de depresie la femei cu 15%, cafeaua insasi fiind usor antidepresiva prin insusi faptul ca sproreste nivelurile unor hormone precum serotonina si dopamina. Sa fim sanatosi!

Advertisements

One response to “Cafeaua ti-ar putea salva viata (intr-o buna zi)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s