Cafea + Balzac… stim. Dar Balzac Brothers + cafea?

Balzac

Toata lumea a auzit de povestea scriitorului Honoré de Balzac si de programul lui de lucru de-a dreptul imposibil, de nenumaratele cafele pe care le consuma peste zi. Unii zic c-ar fi fost vorba de peste 50 de cesti. Cind nu rontaia cafeaua pur si simplu. Pe scurt, scriitorul isi descrie sfirsitul zilei pe la 6-7 seara cind mergea la culcare, apoi se trezea la 1 noaptea si incepea sa bea cafea si sa scrie pina pe la 8 dimineata cind dormea o ora sau doua, apoi se trezea si isi facea din nou cafea si lucra pina pe la ora 4. De “trait”, efectiv, in asceasta parte a zilei isi permitea, atunci cind primea vizitatori, se spala, se imbraca si iesea in oras pentru cina, pentru conversatie, astfel ca la 7 seara sa ajunga negresit in pat.

Courtesy of OpenCulture.com

Cit despre cafeaua in sine, se spune ca era cea mai tare posibila, facuta la ibric, din boabe de Arabica macinate fin. Ceasca, pe de alta parte, spun cei care au cercetat fenomenul, nu putea depasi 150 ml, cam atit aveau celebrele tasse à café  in sec. al XVIII-lea la Paris. Ceea ce stim sigur este ca Balzac nu abuza de apa! Ii placeau cafelele “scurte”, intense. Cei de la OpenCulture au publicat fotografia cafetierei pe care o folosea. Se afla la Maison de Balzac din Paris, in al 16-lea arondisment. In fine, despre relatia cu cafeaua vorbeste chiar Balzac in “Traité des Excitants Modernes“, dar un capitol intreg ii dedica si Stefan Zweig in biografia romancierului. Orice s-ar spune, de aici s-a nascut o intreaga legenda.

Legenda, continuata de puzderia de cafenele care poarta numele lui Balzac: la Berlin, Helsinki, Hanovra, Hamburg, Toronto… Cine si-ar fi imaginat? Cu siguranta nu Balzac.

Dar surpriza este alta! Balzac Brothers. O coincidenta de nume. O firma ce importa cafea columbiana, fondata in 1917 de Ralph Balzac si de Richard Balzac. In 1930 aveau sa-si deschida birourile de pe Wall Street.

Courtesy of Balzac Brothers

In 1945, Richard si John Balzac devin a doua generatie in afacere. In 1970 importa primul container de cafea braziliana. In 1974, compania se muta in Bronxville. In 1986, Ann Balzac Keane si Raymond Keane (ginerele lui Richard Balzac) devin a treia generatie in aceasta afacere de familie. In 1996, compania se muta in Charleston. In 2001, Balzac Brothers importa primul container de cafea certificata Rainforest Alliance. In 2011, Raymond Keane devine presedinte al boardului si totodata inaugureaza a patra generatie la conducerea Balzac Brothers.

In momentul de fata, Balzac Brothers importa cafea din 15 tari – Bolivia, Brazilia, Burundi, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Etiopia, Guatemala, Honduras, Indonezia, Kenya, Mexic, Nicaragua, Peru, Tanzania. Nu, nu e treaba usoara sa iti selectezi intotdeauna cea mai buna cafea, de la cele mai bune ferme si cooperative, sa te mentii in afacere un secol incheiat. Si sa te mentii pe o piata destul de agitata, devenind cel mai important furnizor de cafea in sud-estul Statelor Unite. Asa se face ca relatia cafea + Balzac reprezinta mereu un succes.

Courtesy of Balzac Brothers & Company / Facebook

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s