Budapest 2017: World of Coffee

Budapesta nu este doar gazda World of Coffee, este si locul unde, in premiera, evenimentul se desfasoara sub patronajul Specialty Coffee Association (SCA), adica rezultanta Coffee Associations of America + Europe. Directorul executiv al SCA, Ric Rhinehart (fost CAA) a subliniat ca este momentul pentru industria cafelei de specialitate sa intre intr-o noua era, a cooperarii si colaborarii. Cuvinte frumoase. Din pacate, Ric Rhinehart vede intreaga poveste din perspectiva globalismului, deci profund politizat. Faptul nu ar trebui sa ne mire daca ne gindim ca Rhinehart traieste in Los Angeles (fief al democratilor si globalistilor asa-zis progresisti) si este un fervent sustinator al teoriilor privind incalzirea globala.

Asociatia insa, va avea de dat o lupta crincena, mai devreme sau mai tirziu. Sa ne amintim de unde am plecat! Colosii din industria cafelei au simtit gustul banului si au inceput sa produca cafeaua cu “imbunatatiri”. Coloranti, arome, substante chimice care sa reproduca aroma, masini specializate, capsule… Toate, in detrimental producatorilor. De un real “succes” bucurindu-se cafeaua robusta vietnameza… Atunci au aparut unii care au inceput sa cumpere micro sau nano loturi de la fermieri, cafea Arabica, pe urma au aparut miscarile gen Rainforest Alliance, Fairtrade etc. si lumea a inceput sa vorbeasca despre sustenabilitate si despre calitate, despre un pret corect care sa se duca la cultivator si nu la corporatii.

O intreaga miscare se nastea, cafeaua curata si neaditivata avea sa patrunda in cafenele si chiar sa isi faca loc pe rafturile vinzatorilor. Sigur, un asemenea moment nu putea fi scapat nici de marile corporatii, Starbucks, Nespresso si altii ca ei. Ca atare, uzind de puterea lor financiara si-au fortat intrarea si pe acest segment. Evident, mai marii industriei au relatii dintre cele mai apropiate cu politicienii care sustin globalismul.

Sa nu ne miram, deci, ca nici Asociatia condusa de Rhinehart nu moare de dragul accentelor locale, asa-zisa “cooperare si colaborare” inseamna de fapt uniformizare, in acel “bazin comun de experienta si talent”. Si, in timp ce ii mingiie pe crestet pe micii producatori si prajitori de cafea, cu cealalta mina ii impinge catre periferia industriei, organizeaza evenimente pentru barista, dar promoveaza masinile super-automate care sa-i scoata din circuit.

Dar, sa revenim la evenimentul din capital Ungariei, in paranteza fie zis, unde exista in jur de 50 de localuri dedicate pentru “specialty coffee . Un pas important, dupa evenimentul de anul trecut de la Dublin, este Forumul pentru sustenabilitate. Afara de actorii din interiorul industriei, producatorii, prajitorii etc., in discutie intra acum si ONG-urile care sa puna in fata participantilor chestiuni legate de “schimbarile climatice” si povesti colaterale cu puternic iz social si politic.

Mai greu de inteles daca ne gindim la cafeaua de calitate ar fi campionatul de Latte Art. Dar, cum a desena frunzulici cu laptele pe suprafata unei cani de cafea a capatat o atractivitate tot mai mare, competitorii sint tot mai numerosi. La fel, tot de dragul spectacolului, exista si sectiunea dedicate bauturilor spirtoase in combinatie cu cafea, atit calde cit si reci.

In sfirsit, SCA in parteneriat cu Cup of Excellence prezinta producerea de cafele pe masini  super-automate. Nu mai putin de 5 dintre producatorii de top de masini super-automate – EversysFaemaFrankeNuova Simonelli, si Thermoplan – vor incerca sa arate cum cafeaua de specialitate poate fi facuta accesibila si in absenta unor barista bine pregatiti.

In rest, iata o lista de alti participanti:

Espresso Machine: Astoria Plus 4 You TS
Espresso Grinder: Anfim SP450
Water Filtration: Pentair/Everpure
Cleaning Products: Cafetto
Ceramics: Loveramics Egg Latte Cup (300ml)Loveramics Egg Espresso Cup (80ml)
Dairy: Cserpes – Local Fresh Whole Milk
Official Espresso: Caffe Carraro – 100% Arabica Blend
Art Bar Espresso: Sandalj
Filter Grinder: BUNN G2A HD
Bar Blender: JOHNY AK 12 Blender
WCIGS Ingredients Sponsor: MONIN
Exclusive Cocktail (Gin) Sponsor: Jensen’s Bermondsey Dry Gin
Exclusive Whisky Sponsor: Kavalan Whisky
Spirits Bar Liquors: UnicumJensen’s Bermondsey Dry GinKavalan Whisky
Qualified Brewing Product: Technivorm Moccamaster 

Evenimente: World Latte Art Championship (WLAC), World Coffee in Good Spirits Championship (WCIGS), World Brewers Cup (WBrC), World Cup Tasters Championship (WCTC), Cezve/Ibrik Championship (CIC).

Pentru industria cafelei, World of Coffee ramine insa un eveniment iesit din comun. Peste 200 dintre cei mai importanti furnizori din industrie se afla la Budapesta, iar campionatele sint in plina desfasurare. Sa mai adaugam distractia si contactele ce se pot face cu asemenea ocazii si avem o agenda plina.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s