Camerun ofera producatorilor 4,5 milioane de rasaduri de arbori de cafea si cacao in 2017

Camerun este o republica africana ce se bucura de stabilitate sociala, economica si politica. Printre principalele industrii regasim si industria petrolului, ceea ce ne-ar putea duce cu gindul la prosperitatea tarilor arabe exportatoare de petrol de pe partea opusa a continentului, diferenta fiind si ca in Camerun se mai cultiva, prelucreaza si exporta cacao si cafea. Ca sa nu zicem de bumbac. Sigur ca prosperitatea e doar o gluma in aceasta tara ce are deviza: “pace, munca, patrie”. Tara apartine de Commonwealth. Ca si Canada, Australia, Noua Zeelanda…

Dupa un secol de prosperitate ce a urmat cuceririi independentei, reducerea pretului mondial la petrol, cacao si cafea, a dus la un deceniu de austeritate (anii ’80 – ’90), insa avind resurse suficiente, tara s-a redresat. Camerunul mai produce si ceai, arahide, banane.

Henri Eyébé Ayissi

Ministerul Agriculturii, pune la dispozitia cultivatorilor 4,5 milioane de rasaduri, extreme de necesare pentru reintinerirea plantatiilor. Potrivit ministrului Henri Eyébé Ayissi, ar fi vorba de 2 milioane de rasaduri de cacao si de 2,5 milioane de rasaduri de cafea. Gestul guvernului vine dupa ce fermierii s-au plins ani de zile tocmai de penuria de rasaduri si de imposibilitatea intineririi mai vechilor plantatii.

Ingrijorarile s-au ivit dupa sezonul dezastruos 2012-2013, cind productia de cafea abia a ajuns la 16.000 de tone. In 2014 s-a pus pe roate programul de urgenta pentru revitalizarea cultivarii. Vizate erau 600 de hectare de plantatii noi pe an. Ceea ce nu s-a mai materializat. Cauza a fost tot lipsa rasadurilor.

Cafeaua ramine una din principalele produse exportate de Camerun, boabe de robusta provenind din zonele de coasta ale tarii si de arabica in zonele muntoase si cele vestice. La ora actuala, tara se afla pe locul 31 la exportul de cafea pe plan mondial.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s