Kenya: Productie de cafea mult sub asteptari din cauza frigului, ploilor si corporatiilor. Fermierii ajung la sapa de lemn

Cea mai buna cafea Arabica din intreaga lume creste in Kenya, si nu de ieri, de azi, ci de la sfirsitul sec. al XIX-lea. Un rol important revine pesemne si solului vulcanic, bine drenat, altitudinii de pina la 2000 de metri si climei – cea mai calda perioada nedepasind temperaturile europene, in schimb, iernile fiind extreme de blinde, cu temperaturi in jurul a 19 grade Celsius.

Din totalul ariei acoperite de arborii de cafea (cca. 160.000 de hectare), doua treimi se afla in proprietatea micilor fermieri care insumeaza 700.000 de mici sau mai mari cultivatori (o optime din populatie) ce asigura aproximativ 70% din productia de cafea. Ca atare, industria cafelei asigura si un numar important de locuri de munca, anume persoanele care muncesc in cadrul industriei si in zonele ei adiacente ajungind pe la 5 milioane. Agricultura – mai apoi – inseamna cca, un sfert din PIB-ul tarii, dar si aproximativ  jumatate din profiturile de pe urma exporturilor. Kenya vinde cam 90% din cafeaua produsa pe bursa si 10% direct unor cumparatori.

Foto: The Nairobi Coffee Exchange

Cele doua sezoane de inflorire, martie-aprilie, respectiv octombrie, asigura doua recolte pe an, in iulie, respectiv in decembrie.

The Coffee Board of Kenya are ca principala preocupare prezervarea calitatii cafelei, astfel ca fiecare entitate implicata in industrie trebuie sa obtina de aici un certificate de calitate pe baza mostrelor prelevate din fiecare lot de cafea. Abia pe urma cafeaua poate fi tranzactionata. Iar asta se intimpla pe bursa (The Nairobi Coffee Exchange), care se afla sub managementul KCPTA (Kenya Coffee Producers and Traders Association). Mai exista si vinzarile directe, catre un comparator strain, dar si in acest caz contractul trebuie supervizat de Coffee Board of Kenya in privinta calitatii si pretului.

Fermierii din Kenya centrala au avut de a face cu o vreme nefavorabila, ceea ce le-a redus simtitor recoltele si, evident, cistigurile. Ploile, vremea racoroasa, pe urma seceta, indicau de la bun inceput o recolta slaba. Potrivit Ministerului Agriculturii, doar in tinutul Nyeri recolta a fost mai mica cu aproape 15 milioane de kilograme (21 de milioane fata de 36 de milioane de kilograme) fata de sezonul precedent. Nyeri are cea mai mare densitate de mici fermieri. Si in regiunea Murang’a este aceeasi situatie, poate chiar mai grava, productia cazind la jumatate fata de sezonul precedent.

Situatie dramatica in Othaya, unde cei 15.000 de fermieri au recoltat impreuna 1,7 milioane de kilograme, fata de 4,3 milioane de kilograme in perioada precedenta. Situatia se datoreaza ploilor din ianuarie si februarie care s-au suprapus perioadei de inflorire. A urmat bruma din luna mai care a distrus recolta aferenta lunii noiembrie.

 Nu in ultimul rind, a reaparut Colletotrichum coffeanum Noack, o ciuperca ce ataca boabele. Implicit, costurile de productie au sporit. Tratamentele necesare plantelor insumeaza cca. 30 la suta din pretul productiei de cafea. Dar problemele nu se opresc aici! Creditele pentru fermieri au ajuns usor-usor prohibitive, costurile de transport au crescut. Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Coffee Board of Kenya a inceput sa se paruiasca cu Kenya Coffee Producers and Traders Association in privinta controlului Bursei de Cafea de la Nairobi.

Pe vremuri, exporturile de cafea reprezentau pentru Kenya principala sursa de valuta, insa si acestea s-au prabusit de la un maxim de 130.000 de tone (la nivelul anului 1988) la 50.000 de tone in prezent si situatia nu e deloc incurajatoare nici pentru urmatoarea perioada. Veniturile reduse au determinat o parte din micii fermieri sa se reorienteze catre alte culturi, ca sa nu mai spunem de instrainarea terenurilor catre speculatorii imobiliari.

Un ultim aspect ce merita semnalat: furturile. In 2016, fermele cu productie superioara au fost vizate de bande care au ucis paznicii si au furat un volum de 30.000 de kilograme de cafea. Se poate doar estima ca aceasta cafea nu a mai ajuns pe bursa. Cum ar veni, s-a dus in “vinzari directe”. Autoritatile kenyene cred ca aceasta cafea a ajuns probabil in Uganda ori ca s-a tranzactionat pe bursele din Nairobi.

Dar, sa revenim la vinzari! Dupa cum spuneam, exista vinzarile directe (pentru 10% din cafea), bursa (aproape 90%) si… mai noul system fair trade. Ceea ce se tranzactioneaza pe Bursa, ajunge negresit apoi pe Bursa de la New York, la CSCE (Coffee, Sugar and Cocoa Exchange), pentru ca acolo este tranzactionata cafeaua Arabica (Robusta ajungind la Londra), iar cafeaua kenyana, de tip Columbia Mild aduce preturi premium. Aici, pe bursa newyorkeza, jocurile sint facute de Nestlé, Kraft Foods, Sara Lee, Smuckers, Strauss, Starbucks si Tchibo.

Marii prajitori (gen Starbucks, Strauss, Tchibo) nu trateaza cu fermierii, ci cu intermediarii de pe lant, acestia fiind Neumann Gruppe (Germania), Volcafé (Elvetia) si ECOM (Elvetia). Aceste trei companii tranzactioneaza impreuna jumatate din cafeaua verde erxistenta pe plan mondial. Pentru povestea noastra, sint cei care se regasesc la capitolul “vinzari directe”.

Propriu-zis, sansele ca cea mai buna cafea din lume sa ajunga altundeva decit la marile corporatii sint minime. Desigur, exista si segmentul fair trade. Numai ca, sumedenie de reglementari si certificari si birocratii dublate de incapacitatea fermierilor (nu foarte scoliti) de a atinge anumite standarde impuse, lasa aceasta optiune fara prea multe solutii.

O buna intrebare ar fi, de ce asistam la prabusirea producatorilor de cafea premium in timp ce altii, care produc cafea mai proasta, ba unii chiar execrabila, prospera.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s