Ceaiul, cea mai sanatoasa bautura de pe lume. Rooibosul si ceaiul alb tind sa devina noile vedete. Care sa-l bei, cind si de ce

Ca absolut toate pe lumea asta si ceaiurile se falsifica. De aceea, ramine esential sa consumam ceaiuri nu neaparat cu cele mai aratoase amblaje, ci mai curind din cele despre care stim exact ce contin. In general, ceaiurile BIO sau cele organice, reprezinta o garantie ca ceea ce primim in cana nu sint vopsele, aditivi alimentari si inlocuitori (hibiscus, coji de fructe etc.). Ca ceaiul nu este de proasta calitate. Ca are toate proprietatile pe care ni le dorim. Studiile releva, pe de alta parte, ca sursa ceaiului, modalitatea de cultivare si de procesare poate avea o mai mare influenta asupra elementelor pe care le va contine decit daca ceaiul este alb, verde sau negru.

Ceaiul este cea mai sanatoasa bautura de pe lumea asta. Asadar, de ce nu am profita de ceea ce ne ofera? Si nu, nu este doar o bautura pentru iarna. Beneficiile consumului de ceai sint vaste, de la calmarea stomacului, pina la pierderea in greutate sau prevenirea aparitiei cancerului. Tot mai numeroase si mai serioase cercetari iau in vizor ceaiul (Camellia sinensis), tot mai multe institute de cercetare confirma ceea ce deja se banuia: beneficiile consumului de ceai pot avea efecte extrem de pretioase. Iar dincolo de Camellia sinensis, mai avem citeva “bauturi minune”: rooibos, menta, musetel, macese.

Energie pentru dimineata: ceaiul verde si ceaiul negru. Cafeina si L-theamina prezenta in ambele varietati de ceai confera o stare de vivacitate. In multe tari, ceaiul negru este consumat in loc de cafea, exact pentru acesta proprietate.

English breakfast tea

Pentru dupa-amiaza: ceai verde. Dincolo de faptul ca ceaiul verde imbunatateste performantele, astazi stim ca are si numeroase componente ce contribuie la pastrarea sanatatii. Universitatea Centrului Medical din Maryland sustine ca ceaiul verde ajuta la oprirea cresterii celulelor canceroase in numeroase forme ale bolii: cancer de sin, de esofag, al prostate sau stomacului. La fel, cercetarile demonstreaza ca ceaiul verde are efecte pozitive in prevenirea aterosclerozei si colesterolului ridicat, ambele putind altminteri duce la boli de inima. Tot asa, ceaiul verde contribuie la termogeneza, ajutind la arderea grasimilor ceea ce poate contribui la pierderea kilogramelor in plus. Peste toate, cercetarile au reliefat si ca ceaiul verde reduce inflamatiile si imbunatateste starea gingiilor prin inlaturarea unor bacterii associate cu astfel de probleme.

 

Recuperare dupa efort (sala, sport etc.): ceai negru. O cana de ceai negru contine nu mai putin de 88 de miligrame de potasiu, iar potasiul contribuie la recuperarea musculara!

Reducerea stresului si anxietatii: ceai verde, infuzie de musetel. Musetelul este cunoscut de mult timp ca fiind o planta care ajuta la calmarea nervilor, durerilor de cap, avind chiar un efect sedativ – in cantitati mai mari. O cana de infuzie de musetel este indicat seara pentru un somn linistit. Musetelul contine flavonoide, astfel ca, un consum regulat de ceai de mustel imbunatateste considerabil sanatatea. Musetelul are si proprietati antimicrobiene si contine antioxidanti, astfel ca recent a fost adaugat pe lista bauturilor care contribuie la reducerea riscului de a avea un colesterol ridicat sau de a dezvolta cancer. Si mai interesant, potrivit unor studii publicate in 2008, musetelul este un bun adjuvant in cazul diabetului. Nu in ultimul rind, tot musetelul ajuta si digestia. Cei care se pling de problem gastro-intestinale, colici, ulcere, diaree, colon iritabil, gastrita, pot beneficia de pe urma consumului de ceai de musetel.

Cure de slabire: Menta. Infuzia de menta, dincolo de faptul ca ajuta copios digestia, are si o alta proprietate esentiala: taie apetitul. Pentru pofticiosi, este un ajutor pretios: o cana de ceai de menta va inlatura “nevoia” unui desert cu multe calorii. Cercetari mai recente, finantate de NASA, mai arata si ca simplul miros de menta poate reduce stresul si anxietatea cu 20 la suta.

Ten curat: Rooibos si ceai verde. Rooibos-ul geme de antioxidanti! La fel ca si ceaiul verde, ajuta la indepartarea acneei, cosurilor, regenerarea tenului ars de soare.

Ceaiul de Rooibos contine polifenoli, inclusiv flavonoide si aspalathin, antioxidanti puternici care protejeaza membrana celulara. Cerecetari substantiale au fost efectuate de catre J.L. Marnewick de la Cape Peninsula University of Technology in Capetown, din Africa de Sud, de altfel si Rooibosul fiind o planta africana. Prima cercetare s-a desfasurat in 2009 si a avut rezultate surprinzatoare privind actiunea asupra efectelor provocate de cancer. Un al doilea studiu, pe 40 de voluntari, a demonstrat ca la un consum de 6 cani de ceai rooibos pe zi, subiectii au avut un nivel crescut de polifenoli si alti antioxidanti pe care organismul ii produce ca sa se apere impotriva bolilor de inima, cancerului sau imbatrinirii. La fel, cei care au consumat rooibos, au avut un nivel redus de LDL (sau colesterol rau, care se depoziteaza in artere ducind la boli cardiovasculare) si un nivel crerscut de HDL (colesterol bun, care duce grasimile de pe peretii arterelor inapoi la ficat). Studiul a fost publicat in 2010 in “Journal of Ethnopharmacology.”

Antioxidantii ajuta sau trateaza boala Alzheimer, datorita polifenolilor si substantei numite nothofagin, din rooibos, care are efecte protective asupra nervilor si functionarii creierului.

In 2013, cercetatorii au venit cu vestea ca rooibosul inhiba formarea celulelor adipoase si imbunatateste metabolismul celular, astfel ca au tras concluzia ca rooibosul ar putea avea un rol preventiv impotriva obezitatii.

In mod uimitor, cercetind efectele hipoglicemice ale aspalthinului, flavonoid prezent in rooibos, s-a constatat ca in cazul diabetului a avut efecte de reducere a nivelului de glucoza din singe, avind chiar un efect mai puternic decit Vildagliptin-ul, un medicament ce se presecrie in cazurile de diabet.

Ceaiul alb impiedica formarea celulelor adipoase. Citeva cani de ceai alb pe zi pot duce la pierderi in greutate, dupa cum releva un studiu publicat in The journal of Nutrition & Metabolism. (vezi cercetarea)

Ceaiul alb are o gramada de caracteristici commune cu ceaiul negru si cu cel verde, si e si normal sa fie asa, intrucit toate provin de la aceeasi planta. Diferentele provin in urma prelucraririi.  Ceaiul alb este cel mai putin procesat, provine din frunzulitele tinere si din muguri si nu este supus oxidarii. Asadar, dincolo de faptul ca previne formarea celuleor adipoase, ceaiul alb este si extreme de bogat in antioxidanti. Ca atare, s-a stabilit ca are un rol in prevenirea cancerelor. Ceaiul alb contine cam aceeiasi cantitate de catechine (polifenoli) ca si ceaiul verde. Cu toate acestea, se pare ca ceaiul alb este mai potent in preventia impotriva cancerului, la nivelul ADN-ului distrus de cancer, dupa cum au stabilit cei de la Linus Pauling Institute in anul 2000. Un studiu din 2007 releva ca adaugind lamiie, lapte de soia sau de orez ceaiului, se sporeste semnificativ absorbtia de antioxidanti. La fel, ceaiul cald are o concentratie mai mare de polifenoli decit ceaiul cu gheata sau alte varietati.

Ceaiul de macese este un adevarat leac natural, datorita continutului sau ridicat de vitamina C si efectelor deosebite pe care le are in mentinerea sistemului imunitar. Dar dincolo de asta, infuzia de fructe de maces mai contine minerale, acizi organici si o bogata paleta de vitamine: B1, B2, B3, E, F, K, PP si provitamina A. Nu e de colo nici faptul ca mai contine si licopen, de unde si culoarea rosie. Avem apoi pectine si taninuri.

Vitamina C (cam de 50 de ori cit regasim in lamiie) intervine in procesele metabolice esentiale ale organismului, creste rezistenta si elasticitatea vaselor de singe (poate preveni infarctul miocardic si angina pectorala), scade tensiunea arteriala, ajuta la respiratia celulara, sprijina digestia, este un bun diuretic, stimuleaza arderea de calorii (este nemaipomenit in curele de slabire).

Ceaiul de macese poate trata insomniile, este recomandat celor cu afectiuni de ficat (mareste secretia biliara, calmeaza colicile), ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi, trateaza infectiile tractului urinar.

Suficiente argumente pentru a consuma in mod constant ceaiurile si infuziile de calitate pe care le gasiti la Francesca 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s