Dinu Gherman

Comunismul si ersatzul de cafenea

Dinu Gherman

Dinu Gherman

In pasnicul mijloc al deceniului al optulea al secolului trecut, in care nu se intampla aproape nimic, cand lumea trecea bovin pe strada si vorbea numai in soapta, va imaginati vreun cetatean iesind din “Cofetaria Lamiita” cu o arma cu teava fumeganda?

Libertatea pe care o ofera o cafenea, ca spatiu al interactiunii sociale, nu putea fi tolerata de autoritatile comuniste. Din atmosfera de cafenea, asa cum o stim cu totii fie si numai din perioada interbelica, putea facil izbucni o revolta impotriva regimului. In jurul unei bauturi aparent

nevinovata, de cea mai proasta calitate in vremea comunismului, se tesea o atmosfera de ebulitie in care povestea suferintei individuale a convivilor putea cu usurinta “degenera” intr-o manifestare colectiva de nesupunere.

De aceea, pe langa ersatzul de cafea din comunism, am avut si ersatz de cafenea, pentru linistea nomenclaturii si Securitatii. Denumirea de cafenea a fost degraba exilata in paginile dictionarelor, de frica potentialului subversiv al cuvantului. Locul cafenelelor, in viata de zi cu zi, a fost luat in mare parte de cofetarii (unde puteau fi ingerate dulciuri si racoritoare), dar si de baruri sau bufete (unde oamenii se  puteau drege cu bauturi alcoolice). Acestea sunt denumite si astazi, in aceeasi cheie semantica aproape cazona, “unitati” de alimentatie publica. Libertatile individuale de orice fel au fost drastic limitate in fiecare “unitate” – de la libertatea de a vorbi pana la cea de a alege dupa pofta inimii, caci sortimentele nu cunosteau o varietate prea mare.

In ultimii ani ai comunismului au fost indepartate pana si perdelele din cofetarii si baruri, ca expresii ale fricii regimului de latenta rebela chiar si a ersatzului de cafenea. Disparitia perdelelor avea menirea de a face vizibil regimului spatiul potential subversiv si nu in ultimul rand rolul de a ii face pe oameni sa se simta ei insisi vizibili si astfel sa se autocenzureze.

Dar, cum cel mai adesea se intampla, fantasma mult temuta a lui Ceausescu cu omul ascuns cu un revolver in spatele perdelelor visinii dintr-o banala cofetarie de cartier pentru a-l ucide, s-a intrupat. Intr-o unitate de la marginea orasului Targoviste, tevile automatelor unui pluton intreg au fumegat.

ceausescu2

*

.

cofee5

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s