Mihai Gotiu

Care mi-ati furat Arizona?

Mihai Gotiu

Mihai Gotiu

Am constatat (in ultimii ani indeosebi) ca sunt clujeni care habar nu au unde a fost Arizona (sau nici macar ca a existat o cafenea cu acest nume). O necunostinta pentru care, in anii 90, riscai sa fii pus la stalpul infamiei locale si sa ramai fara buletin de Cluj. Faptul ca, oficial, se chema Cafeneaua Tineretului nu iti oferea nici o scuza (daca intrebai vreun clujean de Cafeneaua Tineretului ai fi intampinat o privire mirata, scarpinatul meditativ sub sapca si inevitabilul ridicat din umeri). Lucru de mirare e ca Arizona a rezistat pana catre sfarsitul anilor 2000: in Arizona nu se bea nici cea mai buna cafea din oras, mult timp a supravietuit cu aceleasi mese ”pe picior”, in sistem ”la varice”, din toamna si pana in primavara trebuia sa ramai cu paltonul pe tine, vara se confrunta cu concurenta teraselor. Ce Dumnezeu facea ca atunci cand se punea intrebarea ”unde bem o cafea?”, inariabil, raspunsul sa fie ”Arizona”?

O legenda urbana (cu o anumita doza de perversitate) invoca argumentul ”notelor” pe care musterii Arizonei, sprijiniti in coate pe langa mese, le dadeau domnisoarelor (majoritatea studente) care defilau prin fata vitrinei. Da, se dadeau si astfel de ”note” si acest lucru reprezenta o distractie in Arizona. Dar nici pe departe singura si reala explicatie. Nici cafeaua si nici berea (introdusa tarziu in meniu, dupa ce s-a amenajat o toaleta unisex, cat de cat ”normala”, undeva in spatele tejghelei). ”Sa-ti bei cafeaua in Arizona” insemna, de fapt, sa discuti ultimele informatii din presa locala, ”sa schimbi orasul si lumea”, sa afli ce carti mai scrie Alexandru Vlad, la ce traduceri lucreaza Virgil Stanciu, sa citesti cea mai recenta poezie a lui Ion Muresan, sa faci schimburi de carti ori de CD-uri cu filme si jazz si, da, sa te indragostesti ”la minut” (si la fel de repede sa-ti treaca) de fiecare studenta care, in mod miraculos, isi incetinea pasii cand isi etala fustita prin fata vitrinei de la Arizona. Si mai avea ceva Arizona: cea mai mare densitate de barbosi/centrimetru patrat din tot orasul.

Dintr-o lunga lista de cafenele celebre ale orasului (COLA, Conti, Croco, Verde, Pescarul), Arizona a rezistat cel mai mult. Dar, in cele din urma, s-a inchis. Habar nu mai am unde se mai schimba CD-uri si carti in multi-culturalul Cluj, de discutat si dezbatut presa nu se mai pune problema (pentru asta ar trebui sa mai existe presa), iar barbosii s-au dispersat care incotro. Nici nu stiu daca mai exista intrebarea ”unde bem o cafea?” cu intelesul pe care ”a bea o cafea” il avea (inca) in urma cu doar cativa ani. Asta a disparut in Cluj, nu Arizona. Nu savoarea boabelor de cafea (din punctul asta de vedere, oferta e din ce in ce mai diversificata), ci a povestilor care o insoteau. Esti ceea ce iti amintesti si povestesti. Daca ai unde si cui. Poate ca oameni ar mai fi, dar lipseste o Arizona care sa ii reuneasca. Daca gasiti un asemenea loc, dati-mi de veste si mie. Inca mai port barba. Si pentru o cafea se gaseste intodeauna timp. Exclus cea de la automate.

cofee5

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s